De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump gaf in Detroit zijn eerste toespraak over het economische beleid dat hij zal gaan voeren als president. Hij loog daarbij over Clintons belastingplannen en kwam zelf met een hoger tarief voor particulieren.
“Ooit was de wereld jaloers op Detroit”, zei Trump in de stad die groot werd rond Amerika’s autoindustrie. “De stad Detroit is het levende, ademende voorbeeld van de falende economische agenda van mijn tegenstander.” Hij noemde niet dat presidenten van beide partijen (Bush en Obama) de autobouwers in de stad steunden met federaal geld.
Hillary Clinton moest het uiteraard ontgelden op het podium in de kantelstaat, waar Trump de verbolgen arbeiders probeert aan te spreken. Volgens de schatrijke kandidaat voert zijn Democratische tegenstrever ‘de campagne van weleer’. Tegelijkertijd constateert The Wall Street Journal overeenkomsten. Beide partijen beloven grote infrastructurele projecten op te zetten en kinderopvang belastingvrij te maken.
Tarief van 25 naar 33 procent
Trump gaf een inkijk in zijn beleidsideeën, specifiek als het aankomt op de economie. De belastingen moeten omlaag en versimpeld worden. Belasting voor bedrijven moet omlaag naar 15 procent. Privépersonen gaan maximaal 33 procent belasting betalen. Handelsverdragen gaat Trump ‘volledig op de schop gooien’, maar details daarover gaf hij niet in de toespraak. Eerder dreigde Trump al met een ‘handelsoorlog’ richting Chinese import.
Hoe Trump de belastingverlagingen wil financieren, gaf hij niet prijs. Toen hij vorig jaar in september een dergelijk plan voorstelde, rekenden analisten uit dat het 10 miljard dollar zou kosten over tien jaar tijd. De particulierenbelasting is Trumps nieuwe plan daarom omhoog gegaan van 25 naar 33 procent.
Trump beloofde dat hij 'bureaucraten die alleen weten hoe ze banen moeten schappen' gaat vervangen door 'bureaucraten die weten hoe ze banen moeten creëren'.
'Grootste economische groei allertijden'
"Hij heeft geen coherente economische theorie tenzij je de wiskundige wetten overboord gooit", zegt economist Justin Wolfers van de University of Michigan tegen Politico. "Hij heeft zorg en sociale uitkeringen in een kluis gestopt, enorme belastingverlagingen beloofd - die volgens hem ten goede komen aan de middenklasse maar vooral bij de rijken terecht zullen komen - en hij beweert dat hij de begroting op orde zal krijgen. Al deze zaken gaan niet samen. De enige manier waarop dit wél kan, is dat we de grootste groei in de Amerikaanse economie - of welke economie dan ook - allertijden zouden zien.
In de eerste twintig minuten werd de rede van Trump tien keer onderbroken door rumoer in het publiek. In totaal 14 demonstranten moesten weggeleid worden uit de Detroit Economic Club, terwijl de rest van het publiek ze uitjouwde. Trump - integenstelling tot evenementen voorafgaand aan de Republikeinse conventie - bleef stil en maakte pas bij de tiende demonstrant de grap dat 'Sanders' mensen meer energie hadden', daarmee verwijzend naar de tegenstander van Hillary Clinton in de Democratische race.
Trump viel Clinton constant aan en verdraaide de feiten. Hij beweerde dat de Democratische kandidaat heeft gezegd de belastingen voor de middenklasse te verhogen, terwijl dat niet klopt.
Michigan als swing state
Clinton zal in dezelfde staat, Michigan, haar eigen economische speech geven op donderdag. Michigan ontpopt zich als een kantelstaat - of swing state - in de komende verkiezingen. Terwijl het electoraat doorgaans met een flinke marge stemt op de Democratische kandidaat, zitten Trump en Clinton in de laatste peilingen een stuk dichter bij elkaar (33,8 procent versus 42,6 respectievelijk volgens Politico) dan kandidaten bij vorige verkiezingen. Michigan heeft sinds George H. W. Bush niet meer in meerderheid op een Republikein gestemd.
Trump heeft er de laatste dagen alles aan gedaan om zijn campagne weer op de rails te krijgen na een onsmakelijke aanval op de islamitische ouders van een Amerikaanse militair die sneuvelde in Irak. Dat kostte Trump steun in prominente eigen kringen. Vrijdag nog kwam hij terug van een eerdere beslissing om mede-Republikeinen (John McCain en Paul Ryan, onder anderen) die herkozen hopen te worden niet te steunen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl